Liittyminen roolipeliin

Tässä osiossa on yleiset liittymisohjeet, säännöt sekä hahmonluontilomake.
Jos sinua kiinnostaa liittyä mukaan, luethan koko osion läpi ensin ennenkuin lähdet luomaan omaa hahmoasi.

Miten pelataan?

Tekstipohjainen (myös tarinankerronta toiselta nimeltään) roolipelaaminen on varsin yksinkertaista: Siinä reagoidaan kirjoittamalla oman hahmon näkökulmasta edellisen pelaajan hahmon tekemisiin vuoroittain. Eläydyt siis hahmoosi ja kuvailet mitä se tekee, tuntee, sanoo tai ajattelee missäkin tilanteessa. Pelimekaniikka tulee kyllä nopeasti tutuksi kunhan uskaltaa lähteä kokeilemaan ja mikään äidinkielen professori ei todellakaan tarvitse olla kirjoittamisessa kunhan viesteistä saa selvää - pääasia, että se on hauskaa!

Kadotetussa Saaressa peliviestit voidaan kirjoittaa joko erottamalla tekeminen tähtimerkkien (*)-väliin tai ne voi jättää pois, puhe kaksoisheittomerkkien (")-väliin ja ajattelu heittomerkkien (')-väliin, joka myös kursivoidaan. Sivukommentit eli off-game viestit toiselle pelaajalle merkitään tupla-erikoismerkkien väliin esim. //viesti// tai ((viesti)). Ihan miten on tottunut pelaamaan kunhan viestistä selvästi erottuu tekeminen, puhe ja ajattelu sekä off-game viestit. On myös hyvä erottaa ne rivittämällä, jotta rooliviesti näyttää selkeältä eikä esim. puhe häviä tekemistekstin väliin. Viestit myös kirjoitetaan aina imperfektissä eli menneessä aikamuodossa "sanoi" "meni" "hyökkäsi". Alla esimerkkiroolit:

*John saapui saaren länsiosaan keskipäivällä, jolloin aurinko oli noussut jo korkealle taivaalle ja tuuli puhalsi voimakkaasti mantereen yli.*
"Onpa kuuma päivä!"
*John tokaisi läähättäen ja katsoi kohti horisonttia jossa siinsi trooppinen metsikkö vuorineen.*
'Toivottavasti en ole myöhässä.'
John saapui saaren länsiosaan keskipäivällä, jolloin aurinko oli noussut jo korkealle taivaalle ja tuuli puhalsi voimakkaasti mantereen yli.
"Onpa kuuma päivä!"
John tokaisi läähättäen ja katsoi kohti horisonttia jossa siinsi trooppinen metsikkö vuorineen.
'Toivottavasti en ole myöhässä.'
John saapui saaren länsiosaan keskipäivällä, jolloin aurinko oli noussut jo korkealle taivaalle ja tuuli puhalsi voimakkaasti mantereen yli.
"Onpa kuuma päivä!"
John tokaisi läähättäen ja katsoi kohti horisonttia jossa siinsi trooppinen metsikkö vuorineen.
'Toivottavasti en ole myöhässä.'

// Sori, kesti vähän kauan vastata kun olin suihkussa! //

Muiden pelaajien rooliviesteistä voi ottaa mallia ja kysyä neuvoa jos jokin asia tuntuu hankalalta tai et ymmärrä jotain. Myös ylläpito yrittää ongelmatilanteissa auttaa parhaansa mukaan, liittyi se sitten pelaamiseen itseensä, foorumille rekisteröitymiseen tai johonkin muuhun peliin liittyvään.

Pelisäännöt

Jotta pelaaminen olisi meille kaikille kivaa ja rentoa ajanvietettä ja foorumilla pysyisi hyvä yhteishenki niin muistetaan noudattaa seuraavia yleispäteviä sääntöjä, joiden rikkomisesta seuraa aina huomautus lievemmissä vahinkotapauksissa. Näistä voi sitten ottaa opikseen mutta tahallisesta käytöksestä seuraa aina bannit eli porttikielto. Käytännössä tarkoittaa sitä, että pelaaja poistetaan foorumilta kokonaan hahmoineen päivineen.

 • Kohtele muita kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan.
 • Älä tuo henkilökohtaisia ongelmiasi roolipeliin vaan pidä erimielisyydet/riidat sen ulkopuolella.
 • Älä spämmää foorumille viestejä eli kirjoita peräjälkeen monta lyhyttä viestiä, etenkin kerhohuoneessa.
 • Foorumille ei saa postittaa eikä linkittää aikuismateriaalia sisältäviä sivuja eikä kuvia.
 • Rasismi, vihapuhe, syrjiminen, kiusaaminen ynnä muu etenkin vähemmistöihin kohdistuva törkypuhe on ehdottomasti kielletty!
 • Pelifoorumin ja kotisivujen kuvien kopiointi ja käyttö (etenkin kaupallinen) on tekijänoikeuslainnojalla kielletty ellei toisin mainita!
 • Älä kopioi toisten hahmoja tai esittelytekstejä! Ole ylpeä omista persoonallisista luomuksistasi.
 • Älä vie hahmoasi sellaiseen peliin, joka on merkitty yksityiseksi. Jotkin pelit halutaan pelata ilman, että tulee vieraita sotkemaan väliin vaikka pyritäänkin pitämään suurinosa peleistä vapaina.
 • Hahmorajaa ei ole, joten voit luoda niin monta hahmoa kuin haluat kunhan vain pelaat niillä kaikilla.
 • Muokattu! KS:ässä ei ole aktiivisuusvelvoitetta - pelaat silloin kun ehdit ja jaksat. Jos kuitenkin vuorot venyvät pitkäksi niin olethan ystävällinen ja ilmoitat siitä kanssapelaajillesi, jotta he voivat jatkaa peliä eikä tarvitse turhaan odotella.
  Pelivastauksen aikaraja on 2 viikkoa, jonka jälkeen epäaktiivisen pelaajan vuoro skipataan, jotta muut voivat jatkaa peliä eteenpäin. Epäaktiivinen pelaaja voi vastata milloin tahansa peliin, mutta pelijärjestys pysyy sellaisena millaiseksi se on muodostunut aktiivisten pelaajien kesken.
 • Muista, että peli on vain peliä: jos rooliviestissä vastapelaajan hahmo sanoo tai tekee jotain loukkaavaa sinun hahmollesi, älä ota sitä henkilökohtaisesti. Se on vain hahmojen välistä kanssakäymistä.
 • HUOM! Proboardsin foorumeilla ei saa käyttää Ad Blocker -mainostenesto-ohjelmia! Poistathan sellaisen siis käytöstä Kadotetun Saaren foorumilla, sillä jos Proboads huomaa niitä käytettävän eikä se saa ilmaisfoorumeita katettua mainostuloilla niin koko foorumi voidaan poistaa kokonaan varoittamatta!
 • Älä tee tunnusta foorumille ennenkuin hahmosi on hyväksytty. Ensimmäisen hahmon hyväksyttämisboardille voi kirjoittaa vieraana (Guest).

Rooliviestisäännöt

 • Autohittaaminen eli toisen pelaajan hahmon liikuttelu ilman lupaa on kiellettyä, lukuunottamatta pieniä eleitä kuten esim. *hipaisee toista tassulla* tai *tönäisee vahingossa olkaan*.
  Et kuitenkaan voi esimerkiksi päättää mitä toiselle hahmolle tapahtuu jos hahmosi hyökkää sen kimppuun tyyliin *repii toiselta korvan irti*. Ei näin! Sinun tulee kirjoittaa se muotoon "yrittää" eli *yrittää repiä toiselta korvan irti*.
 • Munchaus eli hahmon ylivoimaisuus on kiellettyä. Hahmosi ei voi olla voittamaton ja väistellä jokaista iskua vaan siihenkin tulee ennenpitkää osumia eikä se esim. pysty kukistamaan yksin täysikasvuista tyrannosaurusta. Hahmosi ei myöskään voi olla kuolematon vaan sekin vanhenee ajansaatossa ja voi loukkaantua kuolettavasti pelissä.
 • Muokattu!Jakaantuminen eli monessa eri paikassa samaanaikaan yhdellä hahmolla oleminen on sallittua. Pidäthän tällöin itsellesi kirjaa aikajanasta mikä peli tapahtuu missäkin järjestyksessä.
 • Teleporttaaminen eli yhdestä paikasta toiseen suoraan siirtyminen on sallittua, kunhan muistat peliviestissä kirjoittaa selvästi mistä hahmo on lähtenyt liikkeelle, minkä kautta kulkenut ja milloin päässyt perille. Tässäkin on hyvä vähän osata huomioida matkojen pituuksia eli hahmo ei voi kävellä parissa tunnissa saaren päästä päähän vaan siihen menee vähintään 5 päivää. Juostenkin täyttävauhtia 3 päivää.
 • Uusi! Metapelaaminen eli hahmosi tietää vastapelaajan hahmosta asioita, joita pelissä ei ole tullut ilmi on kielletty. Sinä voit tietää hahmoista taustatietoja etukäteen, mutta hahmosi ei.
 • KS:ässä kaikki pelit ovat vapaita pelejä, joihin kuka tahansa saa osallistua milloin vain ja näin vaikuttaa osaltaan pelinkulkuun ja luonnolliseen hahmojen väliseen kanssakäymiseen. Ainoastaan yksityiset pelit, joissa on merkintä (Y) ovat tarkoitettu tietylle joukolle (yleensä erikseen sovittu juoni tai hahmojenvälinen yksityinen tilaisuus) eikä niihin saa luvatta mennä. Muistathan aina ilmoittaa peliotsikossa jos pelisi on yksityinen merkkaamalla siihen ison Y-kirjaimen sulkujen ()-väliin!
 • Pelissä tulee olemaan silloin tällöin isompia, jo ennaltasuunniteltuja juonipelejä eli tapahtumia, joita kutsutaan myös englanninkielisellä termillä event. Näihin saa osallistua kuka tahansa ennakkoonilmoittautumalla peliin kun siitä tulee ilmoitus foorumilla. Nämä pelit ovat rajattuja osallistujamäärän kannalta, jotta pelit eivät menisi sekaisin ja saataisiin ne pelattua loppuun määräajassa. Pakko ei kuitenkaan ole osallistua! Se on täysin vapaaehtoista. Eventit tulevat kuitenkin joltain osin vaikuttamaan kaikkien hahmojen elämään tavalla tai toisella ja on sinun valintasi miten hahmosi suhtautuu niihin omassa arjessaan.
 • Roolipeliviesteissä ei ole pituusrajoitetta. Voit siis pelata lyhyemmin tai pidemmin, ihan miten itse olet tottunut.

Säännöt hahmon luomiseen

Tässä on koottu muutamia sääntöjä hahmonluontiin liittyen vaikka KS pyrkii olemaan suht vapaamielinen niiden kanssa.

Koiraeläin- ja sapelihammaskissahahmot

 • Hahmolla ei voi olla siipiä, sulkia, sarvia, piikkejä tai ylimääräisiä raajoja.
 • Hahmolla saa olla arpia, revittyjä korvia ja häntiä, sokeat/puhkaistut silmät, puuttuvia ruumiinosia (niissä rajoissa tietenkin, että eläin pysyy hengissä).
 • Hahmon väritys voi olla mikä tahansa kunhan se ei loista neonväreissä. Suosi maanläheisempiä sävyjä.
 • Hahmon silmienväri voi olla mikä tahansa kunhan niissä on normaalit pupillit.
 • Hahmolla saa olla harjas (etenkin sapelihammasuroksilla)
 • Koirahahmolla saa olla asusteita, esim. nahkasta punottuja kaulakoruja (joissa voi olla koristeena hampaita, kiviä (myös jalokiviä) tms.), korva- ja rannerenkaita, kukka/lehtiseppeleitä tai mitä ikinä luonnonantimista pystyy luomaan! Myös pienet kangasasusteet on sallittu, kuten huivit. Ei kuitenkaan moderneja lippiksiä, lierihattuja, mekkoja, aurinkolaseja jne.
 • Susilla ei normaalisti ole asusteita. Ne voivat kuitenkin hankkia niitä koirilta tavalla tai toisella (lahjomalla, vaihtokaupalla tai ryöstämällä).
 • Sapelihammaskissoilla ei ole asusteita elleivät ne saa niitä koirilta ja susilta tavalla tai toisella.
 • Hahmon seksuaalinen suuntautuminen voi olla mikä tahansa.
 • Hahmon tulee kuulua värityksensä/ulkonäkönsä puolesta sille kuuluvaan laumaan.
 • Laumattomia hahmoja ei saarella ole, joten sen tulee kuulua johonkin 5 koiraeläinlaumasta tai 2 sapelihammaskissalaumasta.
 • Hahmoilla ei ole aseita, sillä ne eivät niitä tarvitse. Voit kuitenkin laittaa hahmosi käyttämään joissain tilanteissa luonnosta saatavia "aseita" kuten teräviä oksia tai kiviä, joita se voi suussaan kantaa.

Dinosaurushahmot

 • Hahmolla ei voi olla siipiä tai ylimääräisiä raajoja.
 • Hahmolla voi olla sulkia, sarvia ja piikkejä mikäli ne sopivat lajiin.
 • Hahmolla saa olla arpia, revittyjä korvia ja häntiä, sokeat/puhkaistut silmät, puuttuvia ruumiinosia (niissä rajoissa tietenkin, että eläin pysyy hengissä).
 • Hahmon väritys voi olla mikä tahansa kunhan se ei loista neonväreissä. Suosi maanläheisempiä sävyjä.
 • Hahmosi ei voi olla suuri dinosaurus kuten T-rex, brachiosaurus tai spinosaurus.
 • Hahmosi ei voi olla lentolisko tai vedessä elävä otus
 • *NPC-dinosaurukset/muinaisliskot saavat olla millaisia tahansa kokonsa ja lajinsa puolesta. Niitä elää maalla, vedessä ja ilmassa.
 • Hahmosi voi olla joko kasvis-, kalan-, tai lihansyöjädinosaurus
 • Dinosauruksilla ei ole omia laumoja, joten ne eleilevät joko yksin tai parittain jonkun muun pelaajan hahmon kanssa tai NPC-laumassa. Voit kuitenkin pelien kautta perustaa hahmollesi oman pienen lauman mikäli kyseessä on laumassa eläviä dinosauruksia, kuten esim. raptoreja. Niille tehdään tarvittaessa oma sub-board dinosaurusten hahmoesittely-osioon.
 • Dinosauruksilla ei ole asusteita.

*NPC = Non-Player Character eli sivuhahmo, jolla ei ole omaa pelaajaa vaan sitä käytetään pelissä tuomaan ulkopuolista kanssakäymistä. NPC-hahmoa voi liikuttaa kuka tahansa.

Hahmolomake

Tässä on liittymiseen tarvittava hahmolomake, joka sinun tulee täyttää ja laittaa sitten foorumille hyväksytettäväksi. Odota kunnes hahmosi on hyväksytty ja korjaa tarvittavat kohdat mikäli saat huomautuksen, että esittelyä täytyy korjata.
Kun hahmosi on hyväksytty ylläpidon puolesta, voit sen jälkeen luoda tunnuksen foorumille ja siirtyä pelamaan. Muistathan liittää hahmosi esittelyn vielä oikeaan paikkaan foorumilla oleviin hahmolistoihin. :)
Foorumille rekisteröidytään omalla nimimerkillä!

 • Nimi: (hahmosi nimi tähän. Suosi fantasiapainotteisia!)
 • Sukupuoli: (uros tai naaras)
 • Ikä: (hahmosi ikä ihmisteniässä)
 • Laji/rotu: (koira, susi, sapelihammaskissa vai dinosaurus? Jos haluat tarkemmin määritellä rodun niin mainitse sekin myös!)
 • Lauma: (mihin laumaan hahmosi kuuluu? Jos hahmosi on dinosaurus, voit jättää tämän kohdan pois esittelystä)
 • Ulkonäkö: (jos sinulla on hahmostasi kuva, kuvailun ei tarvitse olla pitkä. Jos sinulla ei ole hahmostasi kuvaa, kuvaile vähän tarkemmin minkävärinen se on, millaiset kuviot ja minkälainen rakenne sillä on ja minkä kokoinen.)
 • Luonne: (millainen hahmosi on persoonaltaan? Yritä kuvailla kokonaisin lausein, mutta sen ei tarvitse olla pitkä. Peruspiirteet riittävät, hahmosi kuitenkin kehittyy pelien aikana jolloin tutustut siihen itsekin paremmin.)
 • Menneisyys: (mitä hahmollesi on tapahtunut ennen peliin tuloa? Mitä vanhempi hahmo on, sitä enemmän sillä on takanaan elämänkokemusta.)
 • Pelaajan nimi: (sinun nimimerkkisi tähän)

Jos et itse osaa piirtää ja haluaisit hahmollesi esittelykuvan, voit aina käyttää valmiita ilmaisia kuvapohjia tai pyytää jotakuta tuttavaasi tekemään sellaisen. Hyviä kuvapohjia, joita voi värittää vaikka MSPaintilla löytyy mm. seuraavilta sivuilta:

Valo-Onkalo   ▸ DeviantArt

Myös Kadotetun Saaren omat kuvapohjat ovat käytettävissäsi. Pohjia saa käyttää myös muissa roolipeleissä, mutta muistathan ettet saa poistaa tekijännimeä kuvasta!

Sapelihammaskissa: Idir   ▸ MSPaint-versio
Sapelihammaskissa: Derra
Sapelihammaskissa © Berneri

Laumanjohtajaksi?

Kiinnostaako sinua johtajahahmo? Haluaisitko olla vastuussa kokonaisesta laumasta?
KS:ässä voit saada jo ensimmäisen hahmosi johtajaksi mikäli koet, että olet kykenevä pelaamaan johtotehtävissä. Johtajan tulee osata huolehtia oman laumansa tarpeista, ylläpitää järjestystä sekä neuvotella muiden laumojen johtajien ja jäsenten kanssa tärkeistä asioista.
Usein menetellään niin, että johtaja antaa viestinviejälle tehtävän viedä sanansa toisen lauman johtajalle joka tekee sitten joko samoin tai lähtee tapaamaan tätä henkilökohtaisesti. Johtajahahmon pelaajalta myös odotetaan osallistumista Tapahtumiin sittenkun niistä tulee puhetta ja päätetään järjestää juonipelejä.

Liittyminen roolipeliin on suljettu.